Kottlavägen 1, Mölna

Lidingö - Mölna - Patriciervilla om ca 600 kvm ritad av arkitekten Oskar Waller

Typ
Friköpt - Småhus
Antal rum
11
Boarea
511 Kvm
Biarea
86 Kvm
Tomtarea
2123 Kvm
Pris:
24 000 000 kr

Malin Thörn

Ansvarig Mäklare

Amanda Marti De Luque

Mäklarassistent (blivande mäklare)
Visning
  • Kontakta mäklaren för mer information om visning.

Patriciervilla för familjeliv och representation anno 1913 i elegant design. Villan är smakfullt renoverad med fina bevarade originaldetaljer samt tidlösa och exklusiva materialval. Entréplan med generösa sällskapsytor, härligt ljusflöde, eldstäder samt ett stort exklusivt kök med anslutande orangeri. Mellanplan med flera sovrum samt två badrum. Övre plan med luftig master en suite med öppen spis, kontor, walk in closet och badrum. Mycket bra utrymmen i källaren och två garage. Trädgårdstomt om totalt 2.123 kvm som inramas av skyddande mur/staket och parkliknande växtlighet. Villa Bergtomta är belägen i gränsen mellan Mölna och Kottla, invid Långängen-Elfviks naturreservat på Lidingö med närhet till kommunikationer och grönområden.

Planlösning

Villa Bergtomta är en villa i jugendstil belägen i Mölna på Lidingö. 1908 köpte fabrikör Anders Lindahl "Lazarol och Pommack- kungen"-tomten i hörnet Södra Kungsvägen och Kottlavägen.
Lindahl lät där uppföra villan, som ritades av arkitekten Oskar Waller och stod klar 1910. Här har det hållits och hålls fortfarande stora tillställningar där bland annat Greta Garbo närvarat under sin tid.

Tomten upptog då hela kvarteret mellan Södra Kungsvägen och Idunavägen och hyste förutom huvudbyggnaden flera mindre byggnader, ekonomibyggnader samt stort ridhus och ett lusthus som kommit till Bergtomta från Baltiska utställningen i Malmö 1914. På 1920-30-talet hyrdes ridhuset av major Sten Strömman, som använde det för sin ridskola. Villan nyttjades vid ett flertal filminspelningar av Mauritz Stiller, som även var en väl sedd gäst i huset. När Anders Lindahls barn sedan styckade av tomten brändes flera av fastigheterna ned och lusthuset, då benämnt som "ett grekiskt tempel med frescomålningar på innerväggarna" flyttades till Lidingö brandstation, där det återfinns idag. Huvudbyggnaden Villa Bergtomta har under ett flertal år varit ambassadresidens men är numera i privat ägo.

 

Entréplan

Stilfull entré med vackra pardörrar i bladguld, generös avdelning för ytterkläder. Gästtoalett med wc och handfat, målade väggar och golv i grön marmor. Välkomnande inre hall med öppen spis, blyinfattade fönster samt vacker trappa som leder upp till övre plan. Inre hallen öppnar upp och binder på ett fint sätt ihop kök och sällskapsavdelningen. Luftigt sällskapsrum med glasade pardörrar mot härlig terrass samt öppen spis med kamininsats. Anslutande salong med öppen spis samt utgång till terrass och trädgård. Invid sällskapsrummen ligger en generös matsal med fint ljusinsläpp från flera glasade pardörrar mot terrassen samt ett blyinfattat fönster. Rummen delas av med valv klädda i marmor. Genomgående sobra färgval, fina elementskydd, spegeldörrar, färgade blyinfattade fönster, generös takhöjd och vackra parkettgolv. I den inre hallen och salongen är taket i mörklaserat trä.

Kök

Exklusivt och smakfullt kök i sobra färger från Kvänum. Ljust grå köksskåp och vackert vitrinskåp med belysning samt bänkskivor i Bohusgranit. Extra bred elspisspis från Ilve och rostfri fläkt ovan. Integrerad diskmaskin och extra bred kyl/frys från Miele. Infälld ho samt blandare från Blanco. Plats för stort matbord. Glasade dubbeldörrar mot anslutande orangeri.

Intilliggande ljus och fräsch tvättstuga som även kan användas som serveringsrum med direkt access till matsalen. Fönster som ger fint ljusinsläpp.Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare, båda från Miele, samt torkskåp från Cylinda.Tvättbänk med tvättho i porslin samt bra avställningsytor och gott om hyllor och skåpsförvaring. Spotlights på skena samt parkettgolv. Klinkergolv i grått och målade väggar i vitt.

Mellanplan

Trevlig hall med ett vackert blyinfattat fönster samt utgång till balkong mot trädgården. Fem generösa och bra rum. Ett av sovrummen har anslutning till stor terrass i västerläge samt walkin closet. Sovrum med anslutande badrum med kaklade väggar och klinkergolv, handfat med kommod och spegel samt belysning ovan. Wc och dusch. Fönster som ger fint ljusinsläpp. I direkt anslutning från två av sovrummen finner man ett stort gemensamt badrum med kaklade väggar och klinkergolv. Hörnbadkar och wc. Dubbla nedsänkta handfat med kommod och spegel ovan. På mellanplanet finner man vackra trägolv, parkettgolv och textilmatta.

Övre plan

Stor och luftigt master suite med blyinfattat fönster samt magnifik öppen spis. Härlig utsikt över Östersjöns inlopp från flertalet fönster. Kontor och walk in closet med anslutande badrum. Generöst badrum med kaklade väggar och klinkergolv. Handfat med kommod och spegel ovan. Wc och dusch. Parkettgolv och textilmatta.

Källarplan

Hobbyrum med toalett samt groventré till trädgård. Pannrum, förråd samt f.d. garage som idag används som träningsrum. Separat garage med förrådsdel. Målade betongväggar, klinkergolv samt betonggolv.

Trädgård

Uppvuxen välskött trädgårdstomt som inramas med många fina träd och buskar. Kullerstenslagd gångväg samt pampig trappa till huvudentré. Uppställningsplats för flera bilar med el-uttag.

Övrigt

Härligt orangeri byggt 2013 om 23 kvm, betongplatta med vattenburen golvvärme. Fastigheten har genomgått renovering från 2011 med bl.a. nytt kök. Stor terrass i väst på mellanplan samt ytterligare en stor terrass i söder med access från sällskapsrum och matsal i direkt anslutning till trädgården.

Samfälligheter

Samfällighet Lidingö LIDINGÖ S:52
fnr_010232201

Byggnadsbeskrivning

Småhusenhet, bebyggd (220)
Byggnad, värde: 4 644 000 kr
Mark, värde: 4 250 000 kr
Summavärde: 8 894 000 kr

Taxeringsår: 2015
Byggår: 1913
Värdeår: 1929

Allmänt om fastigheten

Taxeringsvärde totalt
8 894 000 kr

Taxeringskod
220

Fastighetsbeteckning
FÖRSTÄRKAREN 15

Boendeform
Friköpt - Småhus

Pantbrev
6 st om totalt 12 792 000 kr

Energiprestanda
80kwh/kvm/år kWh/Kvm och år

Byggnadssätt

Byggnadstyp
Villa

Uppvärmning
Bergvärme, tre hål. Sensorer i hela huset som styr sig själva och reglerar värme, därav låg driftkostnad.

Ventilation
Självdrag

Fasad
Puts

Tak
Falsad kopparplåt

Bjälklag
Trä

Stomme
Trä

Grundmur
Natursten

Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Grundläggning
Krypgrund och källare

Fönster
Kopplade samt isolerglaskassetter

Fakta

Pris
24 000 000 kr Högstbjudande
Adress
Kottlavägen 1,
181 61 Lidingö
Område
Mölna
Storlek
Boarea: 511 Kvm
Biarea: 86 Kvm
Tomtarea: 2123 Kvm
Antal rum
11 rum och kök
Byggnadstyp
Villa
Byggnadsår
1913
Planbestämmelser
Stadsplan: Mölna och skärsätra(kv diktafonen) (1969-10-20) (1969-10-20)
Servitut
fnr_010232201 Samfällighet Lidingö LIDINGÖ S:52

Driftskostnader

Värme: 59 000 kr/år
Försäkring: 43 000 kr/år
Driftskostnader totalt: 102 000 kr/år
Vatten/avlopp 12 000-15 000kr/ år.